123 km hand in hand in Baskenland

Tienduizenden Basken hebben een 123 kilometer lange menselijke keten gevormd om te pleiten voor een referendum over een onafhankelijk Baskenland. Volgens de organisatie namen 100.000 mensen deel aan de keten die van Durango naar Pamplona liep. Die stad ligt weliswaar in de regio Navarra maar wordt in cultureel opzicht tot Baskenland gerekend.

Voor een groot deel van de Basken is onafhankelijkheid van Spanje al jaren een ideaal. Dat leidde de afgelopen decennia tot veel geweld, met name van de Baskische afscheidingsbeweging ETA. Meer dan 800 mensen kwamen om bij aanslagen van de ETA. De terreurgroep besloot in 2011 de wapens neer te leggen onder druk van de publieke opinie en arrestaties van kopstukken.

Vanmiddag nog werd een ETA-verdachte opgepakt op de luchthaven van Madrid. De Spaanse politie arresteerde haar toen ze uit een vliegtuig uit Venezuela stapte. Ze wordt verdacht van de moord op een aantal leden van Spaanse veiligheidstroepen, begin jaren 80. Daarna zou ze in Frankrijk bommen hebben gemaakt.

Catalonië

Intussen winnen democratische Baskische groeperingen terrein. Die ontwikkeling staat niet op zichzelf. Veel mensen hebben het vertrouwen in de gevestigde orde in Spanje verloren vanwege de economische crisis die het land hard heeft getroffen en een aantal corruptieschandalen. Ook in de regio Catalonië zijn massale demonstraties geweest, eveneens voor onafhankelijkheid van Madrid.

Gisteren gingen duizenden Spanjaarden de straat op om afschaffing van de monarchie te eisen. Koning Juan Carlos heeft maandag bekendgemaakt af te treden. Ook de koning verloor de afgelopen jaren aan gezag door corruptie binnen zijn familie en dure jachtpartijen. Zijn zoon Filipe volgt hem binnenkort op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl