NOS NieuwsAangepast

"Pinkpop is zwaar driegangenmenu"

"Dit is geen Pinkpop als alle anderen. Het is nog nooit voorgekomen dat er twee zulke grote headlines zijn", zegt Jan Smeets, directeur en een van de oprichters van het Limburgse popfestival. Hij refereert daarbij aan de Rolling Stones en Metallica die komen optreden. "En dan heb ik het nog niet eens over alle andere acts gehad."

Want ook grote artiesten als John Mayer, Stromae, the Artic Monkeys en Paolo Nutini zijn dit weekend te zien op de 45e editie van Pinkpop in Landgraaf. "Deze grote namen kan je zelden zo bij elkaar presenteren. Het is een zwaar driegangenmenu geworden", zegt Smeets.

Aftrap

Om 14.30 uur stond vandaag de eerste act op een van de Pinkpop-podia. De Limburgse band Les Djins had de eer om het festival af te trappen. "Het is een hele eer dat we op dezelfde affiche staan als de Rolling Stones en dan ook nog eens op dezelfde dag optreden", zegt een van de bandleden tegen L1.

De Rolling Stones treden vanavond op, op het hoofdpodium. De bandleden kwamen donderdag al aan op Maastricht Aachen Airport en verblijven in het luxueuze Château St. Gerlach in Houthem. De legendarische Britse groep treedt voor de 37ste keer op in Nederland.

Afscheid

Voor The Scene betekent Pinkpop het begin van de afscheidstournee van de band. Zanger en gitarist Thé Lau is ongeneeslijk ziek en heeft naar verwachting niet lang meer te leven. Er was veel publiek op het optreden afgekomen, de tent puilde uit.

Bezoekers spreken op Twitter over een indrukwekkend optreden. Na afloop kreeg de groep een daverend applaus.

Warm weer

Eerder op de dag was de sfeer op het festivalterrein nog een beetje gelaten volgens directeur Smeets. "Het warme weer overvalt ons. Sommigen zijn er blij mee, anderen niet. De meeste mensen zijn nog een beetje aan het aftasten hoe ze de warmte fysiek gaan overleven."

Uit veiligheidsoverwegingen mogen de bezoekers geen grote flessen zonnebrand mee, omdat daarmee gegooid kan worden. Hetzelfde geldt voor grote flessen water. Pinkpop heeft wel extra watertappunten laten aanleggen op het festivalterrein.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl