NOS NieuwsAangepast

Adviesraad 50Plus achter Baay

De adviesraad van 50Plus steunt de aanpak van het hoofdbestuur in het conflict tussen de Kamerleden Klein en Baay-Timmerman. Hoofdbestuur en adviesraad staan achter Baay en beschouwen Klein niet langer als vertegenwoordiger van 50Plus.

In de adviesraad zitten Statenleden en afdelingsbesturen. Zij kozen unaniem de kant van het hoofdbestuur. Er komt ook geen commissie van wijzen om het conflict op te lossen, zoals Klein had voorgesteld. Volgens partijvoorzitter Struijlaard is dat niet nodig, omdat bestuur en regionale vertegenwoordigers op één lijn zitten.

Noord-Koreaans

Struijlaard doet een moreel appèl op Klein om zijn zetel in de Kamer op te geven, maar die is dat niet van plan. Klein vindt de uitkomst van de adviesraad "bijzonder teleurstellend".

"Dat de raad het bestuur unaniem steunt, lijkt op een Noord-Koreaanse democratie," zei hij bij TROS Kamerbreed. Naar eigen zeggen krijgt hij veel steunbetuigingen van andere partijleden.

Twee fracties

Klein benadrukt dat hij gewoon lid is van de partij en hij beschouwt zichzelf ook als fractievoorzitter van 50Plus in de Tweede Kamer. In de Kamer zijn nu twee fracties met die naam: 50Plus/Baay-Timmerman en 50Plus/Klein. Er wordt gespeculeerd over een terugkeer van oud-partijleider Krol in de Kamer, maar volgens Struijlaard is dat niet aan de orde.

Volgende week zaterdag is er een extra partijcongres over de problemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl