NOS NieuwsAangepast

Doek valt voor instituut Forum

De subsidie aan Forum, het Instituut voor Multiculturele Vraagstukken, wordt beëindigd. Dat schrijft minister Asscher in een brief aan de Tweede Kamer. Aangezien Forum sterk afhankelijk is van subsidie betekent dit vrijwel zeker het einde van het instituut.

Volgens Asscher heeft de raad van toezicht van Forum naar aanleiding van het besluit zelf "de conclusie getrokken dat de organisatie zal worden afgebouwd".

Forum, opgericht in 1997, doet onderzoek naar multiculturele vraagstukken. Als missie heeft het instituut een bijdrage te leveren "aan de stabiliteit van Nederland". De subsidie zou al worden gehalveerd per 1 januari 2015, maar stopt nu dus helemaal.

"Kennismakelaar"

Volgens Asscher is er behoefte aan een flexibelere organisatie die inspeelt op veranderingen en ontwikkelingen in de samenleving. Het ministerie en de raad van toezicht zijn het er over eens geworden dat Forum zich niet kan ontwikkelen tot "een kwalitatief hoogwaardige, flexibele kennismakelaar".

Een deel van de taken van Forum kan wat Asscher betreft worden overgenomen door het Verwey-Jonker Instituut en Movisie.

Asscher zegt dat het besluit ingrijpende gevolgen heeft voor de medewerkers van Forum. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is nog in gesprek hierover met Forum.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl