NOS NieuwsAangepast

Wereld herdenkt helden D-day

Op verschillende plekken langs de kust van Normandië is vandaag stilgestaan bij de geallieerde invasie op D-day, 6 juni 1944, nu precies 70 jaar geleden.

Negentien wereldleiders, tal van hoogwaardigheidsbekleders en meer dan duizend veteranen woonden de herdenkingen bij op de stranden waar in 1944 150.000 Amerikaanse, Britse, Poolse en Canadese soldaten aan land kwamen om een eind te maken aan de nazi-overheersing.

Hollande

"Dank dat u hier was in de zomer van 1944. En dank dat u weer hier bent, op 6 juni 2014", zei de Franse president Hollande, de gastheer van de plechtigheden rond D-day. "Iedereen die die dag op de stranden van Normandië stond, was een held".

Tijdens een speciale herdenking voor de gevallen Amerikaanse soldaten, vanmorgen op Omaha Beach, had president Obama de veteranen al bedankt voor hun rol bij de invasie. "Onze opdracht om vrijheid, gelijkheid, menselijke waardigheid te verdedigen, is hier in bloed geschreven op deze stranden. Het zal hier blijven staan tot in de eeuwigheid."

Ongemakkelijk

Na het ochtendprogramma lunchten de staatshoofden en regeringsleiders samen in een kasteel in Benouville. In de marge van dat samenzijn vonden ongemakkelijke gesprekken plaats tussen de Russische president Poetin en de Oekraïense president-in-spé Porosjenko en tussen Poetin en president Obama.

Beide gesprekken draaiden om de crisis in Oekraïne en duurden hooguit tien minuten.

Ouistreham

In de middag verzamelden leiders en veteranen zich op het strand van Ouistreham voor een gemeenschappelijke herdenkingsplechtigheid. Groot applaus was er met name voor de Britse koningin Elisabeth, president Obama en de Duitse bondskanselier Merkel.

Daar sprak president Hollande over de betekenis van D-day; ook stond hij specifiek stil bij de Russische verliezen tijdens de strijd tegen de nazi's aan het oostelijke front. Vervolgens werden de junidagen en andere gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog met dans, muziek en projecties op grote schermen tot leven gebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl