NOS VoetbalAangepast

UEFA weert drie clubs uit Europa

Rode Ster Belgrado mag komend seizoen niet meedoen aan de Champions League. De Europese voetbalbond UEFA heeft tot uitsluiting besloten omdat de Servische club betalingsachterstanden heeft.

Rode Ster, in 1991 winnaar van de Europacup 1, heeft de financiën niet op orde en wordt daarom op basis van Financial Fair Play-regels niet toegelaten tot het belangrijkste Europese bekertoernooi. De club werd afgelopen seizoen kampioen van Servië en zou daardoor instromen in de voorrondes van de Champions League.

Rode Ster heeft nog tien dagen om tegen de uitsluiting in beroep te gaan bij het internationale sporttribunaal CAS. De club heeft in een eerstre reactie al gemeld dat zeker te gaan doen.

De Europese bond weert ook de Turkse clubs Sivasspor en Eskisehirspor die zouden uitkomen in de tweede, respectievelijk derde voorronde van de Europa League.

Fenerbahçe laten winnen

De clubs zijn in eigen land verwikkeld in een match-fixingschandaal. Drie seizoenen terug zouden de clubs Fenerbahçe hebben laten winnen. De topclub uit Istanbul werd daarvoor eerder voor twee jaar uitgesloten van Europees voetbal. Met Dirk Kuijt behaalde Fener dit seizoen de titel behaald, maar komend seizoen zit de club het laatste van die twee jaar schorsing uit en blijft het dus verstoken van Champions League-voetbal.

Karabukspor en Bursaspor nemen de vrijgevallen plaatsen in het Europa League-toernooi over. Ook Sivasspor en Eskisehirspor hebben nog de mogelijkheid om de zaak aan het sporrtribunaal voor te leggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl