NOS NieuwsAangepast

Hongaarse media roeren zich

In Hongarije hebben commerciële tv-zenders hun uitzendingen op primetime een kwartier lang gestaakt, uit protest tegen een geplande belasting van de regering-Orbán. Ook radiostations, websites en kranten deden mee aan het protest; de grootste krant van het land had een lege voorpagina.

De regering van premier Orbán wil belasting gaan heffen op advertenties. Dat zou commerciële media tot 40 procent van hun advertentie-inkomsten kunnen kosten. Volgens de getroffen media beknot de belastingmaatregel de persvrijheid omdat nieuwsorganisaties in de rode cijfers zouden komen.

Ontslag

Het protest volgt op een andere kwestie die tot onrust en onvrede heeft geleid bij onafhankelijke media in Hongarije. Bij de nieuwssite Origo werd deze week de hoofdredacteur ontslagen na een kritisch stuk over een naaste medewerker van Orbán. De medewerker zou op kosten van de regering allerlei luxe uitstapjes maken. Na het ontslag van de hoofdredacteur namen verscheidene journalisten ontslag.

De Fidesz-partij van Orbán won in april voor de tweede keer op rij de parlementsverkiezingen. In zijn eerste ambtsperiode lag de premier geregeld overhoop met de Europese Unie, die zich zorgen maakte over nieuwe controversiële wetten die de democratie in Hongarije zouden aantasten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl