NOS NieuwsAangepast

Asscher past kindregels niet aan

Minister Asscher is niet van plan het wetsvoorstel Hervorming Kindregelingen aan te passen, nu blijkt dat een groep alleenstaande ouders een toeslag van 242 euro per maand misloopt. De minister vindt dat het aan gemeenten is om de maas in de wet te dichten.

Gemeenten en sociale diensten waarschuwen dat enkele duizenden ouders vanaf volgend jaar geen toeslag voor alleenstaanden meer krijgen, omdat zij een partner hebben die bijvoorbeeld in de gevangenis zit of in een verzorgingshuis woont.

Partnerdefinitie

Asscher beaamt dat deze "kleine groep mensen" tussen wal en schip valt, omdat de Belastingdienst die de toeslagen moet toekennen een eenvoudiger partnerdefinitie gaat hanteren.

"Dat is moeilijk vanuit de wet te repareren, want de Belastingdienst moet eenvoudige en objectieve criteria hanteren", zei de minister. "Als we nou één ding geleerd hebben de afgelopen jaren, dan is het wel dat hoe complexer je het maakt, hoe eerder dat leidt tot ellende in de uitvoering."

Kleine bedragen

Volgens Asscher kunnen gemeenten hier via de Bijzondere Bijstand gemakkelijker iets aan doen. "Het gaat niet om grote bedragen en ze hebben hier budget voor", verzekerde hij.

De hervorming van de kindregelingen wordt volgende week in de Eerste Kamer behandeld. Nu zijn er nog elf regelingen voor ouders met kinderen. Het kabinet wil dat er daar vanaf 1 januari 2015 nog vier van over zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl