NOS NieuwsAangepast

Onthoofd beeld Lisse weg bij spoor

Het kunstwerk van een vrouwenlichaam langs het spoor in Lisse wordt verplaatst. Dat heeft de voorzitter van landgoed De Keukenhof bevestigd.

Het beeld van een afgehakt vrouwenlichaam verhuist naar een plek verderop en ligt dan 300 meter van het spoor af. "Het beeld is dan bijna niet meer te zien vanuit de trein", zegt voorzitter Herman Hollander.

De machinistenbond had veel klachten binnengekregen van machinisten over het beeld, zonder armen, benen en hoofd, omdat het herinneringen opriep aan treinongelukken en zelfdodingen. De voorzitter had die reacties niet verwacht: "Ik neem het mezelf kwalijk dat we er te weinig bij hebben stilgestaan."

Flinke klus

Hollander zegt dat het nooit de bedoeling is geweest om mensen te choqueren en dat hij het beeld daarom snel wil verplaatsen. Wel noemt hij het verplaatsen een flinke klus.

Dinsdag of woensdag wordt het beeld opgetild door een aantal kranen, maar dat kan alleen als het weer gunstig is. Vanwege de zachte veengrond zou regen roet in het eten kunnen gooien.

Het kunstwerk, dat Bikinibar heet, is gemaakt door kunstenaar Joep van Lieshout. Het maakt deel uit van een grote tentoonstelling op het landgoed. Volgens de kunstenaar was het bedoeld als ontmoetingsplek voor ouderen. Een plek waar ze konden uitrusten of schuilen voor slecht weer. Kunst en architectuur komen er volgens Van Lieshout in samen; een gebouw als sculptuur en een sculptuur als gebouw.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl