NOS NieuwsAangepast

Lunchgesprek Poetin en Porosjenko

De Russische president Poetin heeft zijn Oekraïense collega Porosjenko gesproken tijdens een lunch met wereldleiders in Normandië. In Château de Bénouville kwamen de leiders van zo'n twintig landen bijeen om D-day te herdenken. Ook Angela Merkel was bij het gesprek aanwezig.

Poetin en Porosjenko zouden elkaars hand hebben geschud. Ook zouden ze hebben afgesproken dat het bloedvergieten in Oekraïne snel moet ophouden.

Volgens een woordvoerder van president Hollande opent het gesprek de deur voor een Russische erkenning van de verkiezing van Porosjenko. Die werd in mei gekozen. Morgen wordt hij in Kiev geïnaugureerd.

Vrede dienen

Volgens de woordvoerder heeft de Franse president Poetin en Porosjenko bij elkaar gebracht. De komende dagen worden er volgens hem details besproken over een eventueel staakt-het-vuren.

Hollande had Porosjenko voor de lunch uitgenodigd, omdat de dag gebruikt moet worden "om de vrede te dienen".

Vanochtend sprak Merkel ook al met Poetin. Ze heeft hem, volgens een Duitse woordvoerder, gewezen op zijn grote verantwoordelijkheid om vrede te brengen in Oekraïne: "De tijd na de presidentsverkiezingen moet gebruikt worden om het land te stabiliseren, vooral in Oost-Oekraïne."

Nationale herdenkingen

Vanmorgen hielden veel landen nationale herdenkingen in Normandië. Nederland herdacht de invasie in Arromanches. President Obama sprak op de Amerikaanse begraafplaats in Colleville-sur-Mer, bij Omaha Beach. Hij zei dat de geallieerde overwinning bepalend was voor de veiligheid en het welzijn van het hele nageslacht.

De internationale herdenking vindt vanmiddag plaats in Ouistreham. Daar zal de Franse president een toespraak houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl