NOS NieuwsAangepast

Schedel uit Steentijd opgevist

Bij een visvangst voor de kust van Noord-Holland is op de bodem van de Noordzee een deel van een schedel van een man gevonden van zo'n 9500 jaar oud, zeggen archeologen van de provincie. Het gaat om een een schedeldak, inclusief voorhoofd en een stukje van de wenkbrauw van een volwassen man uit de middensteentijd.

De vondst is bijzonder omdat het een van de oudste schedels van een homo sapiens is die ooit in of in de buurt van Nederland zijn gevonden. Er zijn maar een paar menselijke botresten bekend uit het Noordzeebied die zo oud zijn.

Het bot is gitzwart, doordat het zo lang op de bodem heeft gelegen. Kenners zagen direct dat het iets heel bijzonders is, zegt provinciaal archeoloog Rob van Eerden.

Wildernis

"De meeste mensen weten niet dat er in die tijd geen zee tussen Nederland en Engeland was, maar wildernis", vertelde Van Eerden op Radio 1. "Mensen hielden zich daar bezig met de jacht op grote beesten."

Genetisch is de schedel volgens de archeoloog hetzelfde als die van de moderne mens. "Het is wel leuk om je te bedenken dat de moderne mens ontworpen is om zichzelf als jager in stand te houden."

Tentoonstelling

Het voorhoofd wordt vanaf vandaag tentoongesteld tijdens de expositie Hierna(nog)maals in Paviljoen Welgelegen in Haarlem. Begin volgend jaar gaat het naar het nieuwe archeologiecentrum Het huis van Hilde in Castricum.

Eerder dit jaar werd op de Tweede Maasvlakte bij Rotterdam een stuk schedelbot gevonden van een mens van 9600 jaar oud.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl