NOS NieuwsAangepast

Maan ontstaan bij botsing aarde

De maan is ontstaan uit een botsing tussen de aarde en een andere, kleinere, planeet. Dat zeggen Duitse wetenschappers na onderzoek van maanstenen die Apollo-astronauten meer dan 40 jaar geleden meebrachten naar de aarde.

De onderzoekers hebben een nieuwe techniek gebruikt om verschillen in chemische samenstelling tussen de maanstenen en stenen van de aarde te ontdekken. "De verschillen zijn klein en moeilijk te ontdekken, maar ze zijn er", zegt een van de Duitsers.

50 procent hetzelfde

De onderzoekers denken dat de maan is ontstaan uit een puinwolk die het heelal werd ingeslingerd na de botsing tussen planeten. Alle planeten hebben een iets andere chemische samenstelling.

Het onderzoek toont aan dat de samenstelling van de maan voor zo'n 50 procent hetzelfde is als die van de aarde. De andere helft zou van de andere planeet afkomstig zijn. Die planeet was volgens de onderzoekers net zo groot als Mars, in volume ongeveer zes keer zo klein als de aarde.

Het Duitse onderzoeksteam onderzocht stenen die de NASA meebracht tijdens de missies van de Apollo 11, 12 en 16. Die missies waren tussen juli 1969 en april 1972.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl