NOS NieuwsAangepast

Beatrix opent Koninklijke Cadeaus

In de afgelopen 200 jaar hebben de Oranjes bij bijzondere gelegenheden talloze cadeaus ontvangen. Kostbare cadeaus vaak, die werden geschonken door onder meer provincies, verenigingen en nationale comités.

Het vernieuwde Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven toont in de expositie Koninklijke Cadeaus 23 bijzondere zilveren objecten die leden van het Koninklijk Huis ooit kregen bij een geboorte, verloving, huwelijk of regeringsjubileum. Vanochtend opende prinses Beatrix de tentoonstelling, die aansluit bij de viering van 200 jaar koninkrijk.

Een van de topstukken is het cadeau Dansende Tulpen dat Beatrix zelf kreeg ter gelegenheid van haar zilveren regeringsjubileum in 2005. De zes zilveren kandelaars zijn gemaakt door een Schoonhovense zilversmid. Andere bijzondere objecten zijn een wijnschenkmand en een juwelenkistje. De stukken zijn afkomstig uit de Koninklijke Verzamelingen in Den Haag.

Zilverlab

Het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven is het enige zilvermuseum in Nederland. Er is gebruikszilver te zien dat de Nederlandse eet-en leefcultuur van 1600 tot nu in uiteenlopende voorwerpen, technieken en stijlen toont.

Met de grote herinrichting van het museum die in 2013 begon, is onder meer de presentatie van de vaste collectie veranderd. Er zijn interactieve presentaties en een 14 meter lange zilvertafel vol verhalen en opdrachten, maar het nieuwe museum heeft ook een eigen zilversmederij voor starters, een kenniscentrum en een 'zilverlab' waarin scholieren en bezoekers zelf aan de slag kunnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl