NOS NieuwsAangepast

ECB-rente naar laagste niveau ooit

De Europese Centrale Bank heeft de rente verlaagd naar het laagste niveau ooit: 0,15 procent. Hiervoor stond de rente op 0,25 procent.

Met de verlaging wil de ECB de economie en de inflatie stimuleren. Door de lagere rente wordt het goedkoper om geld te lenen. Maar het verschil tussen 0,25 en 0,15 procent is niet groot.

Ook komen er voor 400 miljard euro nieuwe goedkope leningen voor de banken om ze te stimuleren om de kredietverlening te versoepelen. Eind 2011 en begin 2012 verstrekte de ECB ook al voor meer dan 1000 miljard euro aan goedkoop geld.

Goedkope leningen

Een andere rente, de depositorente, is voor het eerst negatief: -0,1 procent. Dat was 0 procent. De depositorente geldt voor geld dat banken tijdelijk bij de ECB stallen. Banken kregen ooit een kleine vergoeding voor het stallen van geld, maar de depositorente stond al ruim 2 jaar op 0 procent. Nu moeten de banken dus betalen voor het stallen bij de ECB; een soort boeterente.

Beleggers zijn positief over de maatregelen van de ECB. De aandelenkoersen op de Europese beurzen stegen na de bekendmaking van de renteverlagingen en de goedkope leningen. De AEX steeg naar 412 punten, de hoogste stand van het jaar.

Minister Dijsselbloem noemt het besluit van de ECB een verstandige stap, die hij ook had verwacht. "Maar het ontslaat de eurolanden niet van de plicht tot verder hervormen."

Overheidsschulden

De koers van de euro daalde naar iets meer dan 1,35 dollar. Een goedkopere euro is goed voor de export van de eurozone.

De inflatie hangt in Europa al maanden rond de half procent. En dat is veel lager dan de 2 procent waar de ECB naar streeft. Een langdurig lage inflatie kan slecht zijn voor de economie, onder meer doordat het voor particulieren en bedrijven dan aantrekkelijker wordt om te sparen, in plaats van te investeren en te consumeren, en omdat het ertoe leidt dat de waarde van de euro hoog is ten opzichte van andere valuta: dat is slecht voor de export.

Bovendien leidt een lage inflatie ertoe dat de overheidsschulden hoog blijven. Om ze te verlagen moeten overheden bezuinigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl