NOS NieuwsAangepast

Vragen bij nieuws oude moordzaak

De "nieuwe feiten" die volgens de Volkskrant van vandaag in de Deventer moordzaak zijn opgedoken roepen een groot aantal vragen op. Als er inderdaad sprake is van nieuwe feiten zijn er twee die eruit springen.

De een gaat over het onderzoek naar de plaats vanwaar belastingadviseur Ernest Louwes op 23 september 1999 met de vermoorde Jacqueline Wittenberg belde, de ander over de conclusie die de lijkschouwer destijds trok dat zij juist op die dag om het leven was gebracht.

Harderwijk of 't Harde

De voor de moord tot twaalf jaar veroordeelde Louwes had op 23 september 1999 kort telefonisch contact met zijn cliënte Wittenberg. Zijn telefoon maakte contact met een zendmast bij Deventer. De politie leidde daar uit af dat Louwes op de avond van de moord in Deventer was en haar belde dat hij eraan kwam.

Louwes zegt dat hij Wittenberg vanaf de A28 bij Harderwijk heeft gebeld, maar werd door de politie en de rechters niet geloofd. Telecomdeskundigen hadden aangetoond dat Louwes gsm-toestel onmogelijk contact met de zendmast in Deventer had kunnen maken .

Volgens de Volkskrant heeft de recherche nu ontdekt dat de deskundigen er vanuit zijn gegaan dat Louwes vanaf de A28 bij 't Harde heeft gebeld. Vanuit 't Harde is het -door de heuvels van de Veluwe- inderdaad onmogelijk om contact met de zendmast in Deventer te maken. Vanuit Harderwijk kan dat wel, maar alleen onder bijzondere weersomstandigheden.

Als de telecomdeskundigen inderdaad Harderwijk met 't Harde hebben verward, is het een raadsel dat dit niet eerder aan het licht is gekomen. Hoe kan het dat iedereen daar overheen gelezen heeft en dat het ook nooit bij behandeling in de rechtszaal is opgevallen?

Datum overlijden

De hele discussie over het telefoongesprek is niet meer van belang als een tweede "nieuw feit" dat in de Volkskrant wordt aangedragen, blijkt te kloppen: dat Wittenberg niet op 23 maar op 24 september 1999 werd vermoord.

Volgens de Volkskrant hebben in december vorig jaar vijf forensische artsen en een chemicus foto's van het slachtoffer nogmaals bekeken, en ook onderzoeksverslagen uit die tijd. Dat zou op verzoek van de advocaat-generaal bij de Hoge Raad zijn gebeurd, die precies wilde weten wanneer Wittenberg was vermoord.

Op basis van het materiaal zouden deze deskundigen onder meer hebben geconcludeerd dat Wittenberg een dag later is vermoord dan altijd is aangenomen, dus niet op 23 maar op 24 september 1999. Voor die dag heeft Louwes een aantoonbaar alibi.

Als dit "nieuwe feit" klopt, is het de vraag hoe de forensische onderzoeker of de forensische onderzoekers van destijds zich zo hebben kunnen vergissen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl