NOS NieuwsAangepast

"Nieuwe feiten Deventer moordzaak"

In een nieuw onderzoek naar de Deventer moordzaak, dat op verzoek van de Hoge Raad is gedaan, zou een aantal nieuwe feiten naar voren gekomen zijn. De Volkskrant schrijft daarover.

Zo heeft de recherche volgens de krant aanwijzingen gevonden die erop duiden dat Jacqueline Wittenberg niet op donderdag 23, maar op vrijdag 24 september 1999 is vermoord. Op die dag had Ernest Louwes, die twaalf jaar celstraf kreeg vanwege de moord een alibi.

Verplaatst

Louwes was de belastingadviseur van Wittenberg. Zijn DNA werd gevonden op het lichaam van de vrouw. Hij heeft de moord altijd ontkend. Na een lange rechtszaak werd hij in 2000 vrijgesproken van de moord, daarna toch veroordeeld, weer vrijgesproken en opnieuw veroordeeld. Hij heeft zijn straf inmiddels uitgezeten.

De recherche schrijft in zijn rapport dat er nieuwe 'daderkennis' is ontdekt, maar wat die is, wordt vooralsnog geheim gehouden, schrijft de Volkskrant. Ook zou het lichaam 6 tot 24 uur na de moord verplaatst zijn.

Het lijkt er bovendien op dat een telefoongesprek dat Louwes had vlak voor de moord, op een andere plek heeft plaatsgevonden dan lang werd gedacht. Rechercheurs zouden de locatie van dat laatste gesprek verkeerd hebben geïnterpreteerd.

Intrekken

In het politiedossier stond dat Louwes belde op de A28 ter hoogte van 't Harde, terwijl hij had verklaard dat hij ter hoogte van Harderwijk belde.

Justitie ging ervan uit dat Louwes in Deventer was op de dag van de moord, omdat vanaf 't Harde het niet mogelijk was om contact te maken met een mast in Deventer.

Vanaf Harderwijk was het echter wel mogelijk dat zijn telefoon contact had met een mast in Deventer, zonder dat hij daar was. Een getuige-deskundige van KPN Security trekt daarom zijn belastende verklaring in.

Maurice de Hond

De Deventer moordzaak is een van de meest omstreden moordzaken van Nederland. Nog altijd zijn er twijfels over wie Wittenberg vermoord heeft. Zo hield opiniepeiler Maurice de Hond lang vol dat niet Ernest Louwes de dader was, maar klusjesman Michaël de Jong. Die beschuldiging werd door de rechter als smaad gezien.

Ernest Louwes heeft altijd volgehouden dat hij het niet gedaan heeft en wil eerherstel.

De Hoge Raad kan tegenover de NOS niet bevestigen dat er nieuwe feiten zijn. Binnenkort beslist de advocaat-generaal of er aanvullend onderzoek nodig is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl