NOS NieuwsAangepast

Kritiek op D66-plan burgemeester

PvdA-Eerste Kamerlid Ter Horst is tegen het plan van D66 om de benoeming van burgemeesters uit de Grondwet te halen. De oud-minister van Binnenlandse Zaken stemt tegen de initiatiefwet daarover van D66-Kamerlid Schouw. Ter Horst benadrukt dat ze altijd tegen de gekozen burgemeester is geweest en dat ze bij haar standpunt blijft.

Volgens haar zal de burgemeester aan gezag verliezen als hij direct wordt gekozen. Ze vindt dat het huidige systeem goed functioneert: de gemeenteraad draagt iemand voor en het kabinet benoemt.

Regeerakkoord

Ter Horst neemt met haar standpunt afstand van het regeerakkoord: daarin staat dat de benoeming van de burgemeester niet langer meer in de Grondwet hoeft te worden geregeld. Ook andere PvdA-senatoren hebben moeite met het plan, al hebben ze nog geen definitief standpunt; ze willen dat D66 duidelijker aangeeft wat er precies moet gebeuren als de burgemeester niet meer in de Grondwet staat. De PvdA'ers zijn bang dat D66 nu alsnog probeert de gekozen burgemeester mogelijk te maken, maar dat om tactische redenen niet vertelt.

Tweederde meerderheid

De Tweede Kamer nam het voorstel van D66 met een ruime meerderheid aan. Voor steun in de Eerste Kamer is instemming van de PvdA niet nodig, maar een tegenstem van een coalitiepartij ligt politiek gevoelig. Voordat de Grondwet echt wordt veranderd, moeten beide Kamers er overigens nog eens mee instemmen, dan met een tweederde meerderheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl