NOS NieuwsAangepast

Parlementslid niet welkom bij Rutte

Premier Rutte weigert om een parlementslid uit Sint-Maarten te ontvangen. Het gaat om het onafhankelijke eilandslid Patrick Illidge. Hij wordt in eigen land verdacht van het aannemen van steekpenningen van een Nederlandse bordeelhouder en van vuurwapenbezit. Rutte wil de omstreden politicus niet ontvangen omdat hij niet verschenen is bij de rechtszaak over die verdenkingen.

Van de parlementen van Sint-Maarten, Aruba en Curacao zijn afgevaardigden op bezoek in Nederland. Rutte had hun aanvankelijk een ontvangst aangeboden, maar stelde dat Illidge niet welkom is. De gehele delegatie heeft daarop besloten om niet naar Rutte te gaan. Ze zeggen dat ze Illidge niet kunnen tegenhouden.

Koninkrijksoverleg

Illidge verscheen gisteren al niet bij het Koninkrijksoverleg. SP-Tweede Kamerlid Van Raak had bij zijn collega's aan de bel getrokken over de deelname van het parlementslid en gezegd dat hij de man niet bij het overleg wilde hebben.

Woordvoerder Roy Marlin van de Sint-Maartense delegatie vindt het onaangenaam dat Rutte dit besloten heeft: "Premiers komen en premiers gaan, maar Sint-Maarten blijft bestaan". Hij denkt niet dat het incident de betrekkingen tussen Nederland en Sint-Maarten zal schaden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl