NOS NieuwsAangepast

Stil protest bij Chinese ambassade

Door verslaggever Jeroen Wielaert

25 mensen met witte plastic tasjes staan tegenover de Chinese ambassade in Den Haag. Zij symboliseerden die ene man die 25 jaar geleden de tanks van het leger trotseerde op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking.

Het was het hoogtepunt van de betoging voor meer democratie die bloedig werd neergeslagen. De Britse fotograaf Stuart Franklin maakte de legendarische foto van die ene man voor de tanks. Hij was er vanmiddag bij in Den Haag.

25 jaar na het maken van dat iconische beeld neemt Franklin nu dat verstilde gezelschap bij de ambassade in beeld. Ook voor hem oogt het als een soort politiek straattheater. "Absoluut, het is een soort evenement. Ik denk dat dit het enige is wat mensen kunnen doen als herdenking, in China en elders in de wereld. De mensen willen blijven herinneren."

Rode rozen

Het is de demonstranten in Den Haag nadrukkelijk verboden om de meegebrachte witte en rode rozen in het hek van de ambassade te vlechten. In plaats daarvan leggen ze de bloemen tussen de spijlen van twee door de politie neergezette dranghekken vlak voor de groene Chinese afrastering met de scherpe naar de laan uitstekende punten.

Bij het fotograferen denkt Franklin niet aan de Tankman. "Nee helaas, die was er verdrietig genoeg niet. Maar het is wel een sterke boodschap van deze Nederlandse mensen, ter nagedachtenis van de gebeurtenissen van 25 jaar geleden."

Londen

Franklin heeft moeite om te beoordelen of de situatie in China in een kwart eeuw ten goede is veranderd. "Moeilijk te zeggen, op sommige onderdelen misschien wel, op andere niet. Ik ben geen Chinees. Ik weet wel dat er veel droefenis is over die vroege junidagen van 1989. Het is belangrijk dat die worden herinnerd als iets wat nooit meer mag gebeuren."

Tegelijkertijd komt het nieuws binnen dat bij een soortgelijke actie in Londen demonstranten zijn verdreven. Daar hoort Franklin niet van op. Het ligt erg gevoelig rond de Chinese ambassade daar. De politie moet er vrijwel dagelijks optreden, ook vanwege protest tegen Falung Gong.

Het maakte het contrast met Den Haag des te groter. De fotograaf observeert een politieauto en twee agenten op straat. Het is een sobere gebeurtenis. Heel vredig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl