NOS NieuwsAangepast

Spitsmijden werkt jaar later nog

Ook zonder financiële beloning blijven veel automobilisten bij Utrecht de spits mijden. Een jaar na deelname aan het project Spitsvrij bleek dat deelnemers 80 procent van hun autoritten buiten de spits afleggen. Het project heeft ertoe geleid dat er per werkdag 1750 auto's minder in de spits rijden.

De proef werd gehouden in de periode 2011/2012 en later nog een keer in 2013/2014. Deelnemers kregen een beloning als ze niet op de drukste tijden van de dag naar hun werk reden op de A1, A27 en A28 in de regio Utrecht-Amersfoort-Hilversum. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu hoopte met het project de bereikbaarheid van de regio te verbeteren.

Minder stress

Uit metingen bij oud-deelnemers is volgens de Spitsvrij-organisatie nu gebleken dat er op grote schaal sprake is van een duurzame gedragsverandering.

De onderzoekers zeggen dat reisgedrag meestal gewoontegedrag is, en dat door deelname aan Spitsvrij veel mensen toch ervoeren dat het voordelen had om buiten de spits te forensen. Als voordelen noemden deelnemers tijdsbesparing, minder stress en meer regie over de eigen tijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl