NOS SchaatsenAangepast

Einde huwelijk Icedôme en KNSB

De KNSB en NOC*NSF hebben de gunning die verleend werd aan Icedôme in Almere woensdag ingetrokken. Er zou in Almere een nieuw nationaal schaatscentrum verrijzen, maar de plannen bleken financieel toch niet haalbaar te zijn. Daarmee komt een einde aan een lang verhaal dat vorig jaar maart begon. Alle hoofdlijnen op een rij.

1 maart 2013:

Drie Nederlandse ijsbanen laten weten in aanmerking te willen komen voor de 'topsportbaan' die NOC*NSF en de KNSB in het leven willen roepen. De uitverkoren accommodatie zal de topsportstatus krijgen en daarmee ook alle grote nationale en door de KNSB georganiseerde internationale wedstrijden (schaatsen, kunstrijden en shorttrack) mogen huisvesten.

Thialf in Heerenveen, Icedôme in Almere en TransPortium in Zoetermeer zullen eind april een bidbook aanbieden. Een beoordelingscommissie zal zich vervolgens over de biedingen buigen en met een aanbeveling komen.

20 mei 2013:

De 'beoordelingscommissie selectie schaatsaccommodatie voor de topsport' adviseert te kiezen voor Icedôme in Almere als het nieuwe centrum van het Nederlandse schaatsen.

In het adviesrapport staat dat uit de bieding van Almere "naar voren komt dat goed is bekeken wat topsporters en talenten nodig hebben. In financiële termen is de bieding veruit de meest aantrekkelijke en de beoordelingscommissie gelooft dat er een centrum kan ontstaan met grote nationale en internationale uitstraling op de schaatssporten."

Het definitieve besluit staat voor 28 mei op de rol.

21 mei 2013:

In Friesland, het mekka van de Nederlandse schaatssport, is het onbegrip en de boosheid over de keuze voor Almere groot. Met name op bestuurlijk niveau en vanuit de bevolking.

Schaatskampioen Sven Kramer, geboren en getogen in Heerenveen, reageert met "Ik ben natuurlijk een kind van Thialf, ik zou hier graag blijven schaatsen." Maar hij snakt ook naar een nieuwe schaatsbaan met optimale faciliteiten. "En als die in Almere komt, ben ik er ook heel blij mee."

25 mei 2013:

De schaatsbond stelt het definitieve besluit uit "om de drie partijen de gelegenheid te bieden met aanvullende financiële informatie te komen", zoals KNSB-voorzitter Doekle Terpstra het uitdrukt. De bedoeling is nu om op 8 augustus tot een uitspraak te komen.

28 mei 2013:

Het consortium Icedôme Almere is het niet eens met het besluit om de definitieve keuze voor een nieuw nationaal schaatscentrum uit te stellen en beweert een week later, met instemming van de gemeente, hoe dan ook in het najaar van 2014 te gaan bouwen. In 2016 moet het schaatsstadion klaar zijn.

7 juni 2013:

Het consortium Icedôme Almere dreigt NOC*NSF en de KNSB met een kort geding. Het consortium sommeert de sportkoepel en de schaatsbond uiterlijk 11 juni met de gunningsbeslissing te komen conform de afgesproken procedure.

14 juni 2013:

De KNSB, die niet is ingegaan op het door Icedôme gestelde ultimatum, en NOC*NSF maken bekend niet op 8 augustus, maar pas op 8 september een besluit te nemen over de nieuwe accommodatie voor het topschaatsen.

26 juni 2013:

De renovatie van Thialf in Heerenveen gaat definitief door. De provincie Friesland trekt er 50 miljoen euro voor uit. De verbouwing moet in maart 2014 beginnen, zodat de nieuwe schaatshal in 2016 geopend kan worden.

28 augustus 2013:

De ledenraad van schaatsbond KNSB schaart zich unaniem achter voorzitter Doekle Terpstra, wiens positie onder druk is komen te staan door de kritiek op de manier waarop hij de keuze voor het nieuwe ijsstadion heeft geleid.

2 oktober 2013:

Het consortium achter Icedôme en de KNSB/NOC*NSF hebben voor het eerst gesproken over de verdere uitwerking van het plan voor de schaatsbaan. De partijen willen er uiterlijk 1 april 2014 met elkaar uit zijn.

1 april 2014:

Icedôme zou vandaag de financiën voor de bouw van de nieuwe nationale schaatsaccommodatie - kosten: 183 miljoen euro - rond hebben. De betrokkenen laten echter weten nog enkele weken nodig te hebben.

10 april 2014:

KNSB en NOC*NSF gunnen consortium Icedôme Almere meer tijd om de plannen volledig uit te werken. Initiatiefnemer Folkert Buiter zegt de financiering op hoofdlijnen rond te hebben en eind juni meer duidelijkheid te kunnen verschaffen. Hij kent geen twijfels: "De deuren van de Icedôme gaan op 1 oktober 2016 open."

4 juni 2014:

KNSB en NOC*NSF maken bekend dat de gunning aan Icedôme Almere om als Topsport Trainingsaccommodatie voor het langebaanschaatsen, shorttrack, kunstrijden en inline-skaten te fungeren, komt te vervallen. Almere zal niet hét schaatsmekka van Nederland worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl