"Griekse ministers zweren samen"

Door correspondent Conny Keessen

Nikos Michaloliakos, de leider van de Griekse extreem-rechtse partij Gouden Dageraad, heeft hard uitgehaald naar de conservatieve regeringspartij van premier Samaras. Hij deed dat tijdens een toespraak in het Griekse parlement. Michaloliakos en twee andere GD-leiders, die sinds vorig jaar september in de gevangenis zitten, mochten zich in het parlement verdedigen tegen nieuwe aanklachten, zoals wapenbezit.

De GD-leider beschuldigde de regering van Samaras van hypocrisie en van politieke vervolging van zijn partij.

"Eerst wilden ze met ons samenwerken en daarna vervolgen ze ons om stemmen te winnen." Michaloliakos beweerde dat het aanpakken van zijn partij een samenzwering is van de regering en justitie. Die zouden Gouden Dageraad en de leden willen criminaliseren en illegaal verklaren. Maar het enige dat justitie kan bewijzen is dat hij en enkele andere leden wapens in bezit hadden, zei Michaloliakos.

Vlaggen

De GD-leider kwam onder zware politiebewaking aan bij het parlement. "Raak me niet aan!", schreeuwde hij tegen zijn bewakers, "ik ben de leider van de derde partij in Griekenland!" Bij de Europese verkiezingen in mei haalde Gouden Dageraad meer dan 9 procent van de stemmen. Alleen de extreemlinkse partij Syriza en regeringspartij Nieuwe Demokratie scoorden beter.

Terwijl Michaloliakos sprak, hadden enkele honderden aanhangers zich voor het parlement verzameld, zwaaiend met Griekse vlaggen en vlaggen met het symbool van de partij, dat op een swastika lijkt. Zij zongen een nationalistisch lied over de verraders van het Griekse volk, gericht tegen parlement en regering.

Onderzoek

Bijna alle parlementsleden van Gouden Dageraad worden beschuldigd van criminele activiteiten en lidmaatschap van een criminele organisatie. Leider Michaloliakos en vijf anderen zitten sinds september vorig jaar in de gevangenis in afwachting van hun proces.

Het gerechtelijk onderzoek loopt nog; de komende weken zal een aantal GD-parlementariërs voor de onderzoeksrechter moeten verschijnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl