NOS NieuwsAangepast

Timmermans geeft Cariben invloed

Door correspondent Dick Drayer

Nederland gaat de drie andere landen in het Koninkrijk meer betrekken bij het buitenlandse beleid in de regio. Dat heeft minister Timmermans afgesproken met de drie: Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

Timmermans is voor een werkbezoek in de Caribische delen van het Koninkrijk. Naast ontmoetingen met gouverneurs en de ministers-presidenten van de drie landen, heeft Timmermans ook deelgenomen aan het Koninkrijksoverleg Buitenlandse Betrekkingen, over het gezamenlijke buitenlandbeleid van het Koninkrijk.

In het Koninkrijk vallen Defensie en Buitenlandse Zaken onder Nederland. De eilanden moeten hun relatie met omliggende landen daardoor afstemmen met Den Haag. Timmermans heeft nu met de eilanden afgesproken om elk jaar met de premiers van de drie landen formeel te overleggen. In dat overleg kunnen de eilanden hun prioriteiten op het gebied van het Nederlandse buitenlandbeleid bespreken en afstemmen.

Colombianen

Een van de wensen van Curaçao is een afschaffing van de visumplicht voor Colombianen, die veel in de haven van Curaçao werken. Nu moeten burgers van dat land nog een visum aanvragen in Den Haag. Timmermans heeft toegezegd zich binnen Europa sterk te maken voor afschaffing van die plicht.

De vier landen hebben daarnaast afgesproken een campagne te starten om het Koninkrijk tijdelijk lid te maken van de VN-Veiligheidsraad.

Olympisch

Verder kwam aan de orde dat Curaçao sinds het uiteenvallen van de Nederlandse Antillen in 2010 geen zelfstandig lid meer is van het Internationaal Olympisch Comité. Timmermans heeft onlangs een brief geschreven aan IOC-voorzitter Thomas Bach waarin hij aandringt op een zelfstandig lidmaatschap van het eiland.

"Als het zover komt en Churandy Martina behaalt een medaille, dan gaan we dat wel samen vieren", aldus een goedlachse Timmermans in Willemstad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl