NOS NieuwsAangepast

VS voert steun leger Oekraïne op

De Verenigde Staten trekken 5 miljoen dollar extra uit voor steun aan het Oekraïense leger. Het geld is bedoeld voor materieel dat gebruikt kan worden in de strijd tegen de separatisten in het oosten van het land, zoals kogelvrije vesten en nachtkijkers.

Tot dusver ontvingen de Oekraïense militairen uit de VS goederen die minder direct met gevechten van doen hebben, zoals kleding, voedsel en radio's.

Vredesplan

De bekendmaking over extra steun viel samen met het onderhoud van president Obama met de nieuwgekozen president Petro Porosjenko in de Poolse hoofdstad Warschau.

Porosjenko maakte na afloop van dat gesprek bekend dat hij na zijn inauguratie, zaterdag, een vredesplan voor Oost-Oekraïne zal presenteren. Over de inhoud van dat plan wilde hij nu nog niets zeggen.

Rusland

Oekraïne heeft Washington herhaaldelijk gevraagd om steun in de strijd tegen de Russische inmenging in het oosten van Oekraïne.

Obama zei na zijn gesprek met Porosjenko dat het Oekraïense volk een goede keus heeft gemaakt. Porosjenko, een steenrijke snoepfabrikant, won overtuigend bij de presidentsverkiezingen in mei.

Hij kreeg van Obama ook de toezegging voor Amerikaanse steun bij de training van politie en leger in Oekraïne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl