NOS NieuwsAangepast

Litouwen het 19e euroland

Litouwen voert met de jaarwisseling de euro in. Het land is de negentiende deelnemer aan de muntunie en per 1 januari 2015 ruilt het de eigen munt de litas in.

Volgens de Europese Commissie voldoet Litouwen aan de voorwaarden: de economische vooruitzichten zijn goed en er is voldoende financiële stabiliteit. Eurocommissaris Rehn prijst het begrotingsbeleid en de hervormingen, waardoor de welvaart voor veel Litouwers is toegenomen.

Noorderbuur Letland was het laatste land dat de euro invoerde. Dat was begin dit jaar. Over de toetreding van Litouwen nemen de regeringsleiders de komende maanden het definitieve besluit.

Gevoelige regio

Litouwen is het grootste land van de drie Baltische staten, met een bevolking van 3,5 miljoen mensen. Sinds 2004 is het lid van de Europese Unie. De laatste jaren ontwikkelde de economie zich voorspoedig en voor het komende jaar is de verwachte groei drie tot vier procent.

De Baltische staten liggen in een politiek gevoelige regio, grenzend aan Polen en Wit-Rusland. De staten zijn daarmee volop betrokken bij de spanningen rond Oekraïne.

Verschil met Letland en Estland is wel dat de Russische minderheid in Litouwen veel kleiner is: zo'n zes procent van de bevolking. Wel drijft het land veel handel met Rusland en Oekraïne en is het voor een groot deel van zijn energievoorziening afhankelijk van Moskou en Kiev.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl