NOS NieuwsAangepast

EU-geld voor Spaanse enclaves

Spanje krijgt 10 miljoen euro van de Europese Unie om het immigrantenprobleem in de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla aan te pakken. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt.

Minister Fernandez Diaz werd eerder dit jaar op het matje geroepen door de EU omdat bij Ceuta twaalf immigranten waren verdronken. Later bleek dat de Spaanse politie op hen had geschoten met rubberkogels.

Fernandez Diaz vroeg bij die ontmoeting om steun omdat Madrid vindt dat de vluchtelingenstroom in de enclaves een Europees probleem is. Gisteren sloot hij een akkoord met eurocommissaris Malmström.

Frontex

De 10 miljoen euro is bedoeld om de hekken rond de enclaves te versterken, de immigratiecentra in de enclaves te verbeteren en voor plannen om immigranten te helpen vrijwillig terug te keren naar hun land.

Spanje heeft twee enclaves in Noord-Afrika. De afgelopen maanden probeerden duizenden vluchtelingen deze gebieden binnen te komen om zo Europa te bereiken.

Breuken en snijwonden

De hekken rond de enclaves zijn zo'n zeven meter hoog, met prikkeldraad en scheermesjes. "Maar dat maakt de immigranten niet uit", zegt correspondent Jessica van Spengen. "Soms leven ze daar maanden in de bossen. Ze wachten, om vervolgens met honderden tegelijk de hekken te bestormen, al halen ze zichzelf helemaal open en breken ze benen bij de sprong die ze moeten wagen. Voor hen is het de kans op een beter leven, in Europa."

Volgens Frontex, de Europese organisatie voor grensbewaking, hebben in de eerste maanden van dit jaar 42.000 immigranten Zuid-Europa proberen te bereiken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl