Het is rustig op het Plein
Agenten met machinegeweren en op segways, militairen aan de randen van het Plein van de Hemelse Vrede en ook veel agenten in burger. NOS-correspondent Marieke de Vries is op het plein in Peking en ziet dat de Chinese overheid flinke maatregelen heeft genomen om ervoor te zorgen dat niemand de studentenprotesten van 25 jaar geleden herdenkt.
Ook wil China niet dat journalisten vandaag verslag doen vanaf het plein. Toch is het correspondente Marieke de Vries gelukt om op het plein te komen. "Ik moest een uur in de rij staan voor de paspoortcontrole. Ze keken alleen naar mijn Nederlandse paspoort en niet naar mijn visum waar groot journalist op staat. Ik kon daarom zo doorlopen. Om niet op te vallen heb ik geen camera bij me, alleen mijn smartphone."
In stilte
"Ondanks de controles lijkt het erop dat er op het plein wel wordt herdacht. Ik heb het idee dat mensen dat in stilte doen. Ik zie veel mensen foto's nemen van elkaar op het midden van het plein. Daar was in 1989 het hoofdkantoor van de protesten. De stencilmachine stond er bijvoorbeeld, waarmee alle protest-uitingen werden gedrukt. De mensen die foto's nemen zouden de leeftijd kunnen hebben dat ze destijds student waren."
Op Twitter zijn foto's geplaatst van Chinezen met een setje kaarten in de hand. Ze hebben de kaarten 8 en 9 en 6 en 4; 4 juni 89. Een ander setje bestaat uit de aas, koning en de 4 en de 7; AK-47. Dat is het type geweer waarmee de studenten op 4 juni 1989 werden neergeschoten.
Geen Chinese toeristen
Volgens Marieke de Vries is het vandaag veel rustiger op het plein dan normaal. "Ik zie geen Chinese toeristen met gekleurde vlaggetjes. Ik denk dat reisorganisaties mensen hebben afgeraden om vandaag hier naartoe te gaan."
In Hongkong kunnen mensen vandaag wel herdenken. De verwachting is dat vanavond meer dan een half miljoen mensen daar een kaarsje aansteken.