NOS NieuwsAangepast

Meer fraude met concertkaarten

Met het festivalseizoen voor de deur verwacht de politie een hausse aan fraudekaarten op internet. Ook internetplatform Marktplaats ziet een flinke stijging van het aantal meldingen van oplichting zo vlak voor het Pinksterweekend.

Het bedrijf heeft het over een toename van 40 procent in de aanloop naar Pinkpop. Het gaat om honderden gedupeerden per maand.

"Mensen doen er alles aan om het concert van de Rolling Stones bij te wonen, en worden daarmee makkelijker een slachtoffer voor oplichters", vertelt een woordvoerder van Marktplaats.

Meldpunt

Om de fraude tegen te gaan werken Marktplaats en de politie samen. Met het gemeenschappelijke meldpunt internetoplichting proberen zij een database met fraudeurs aan te leggen. "We hopen dat mensen, voordat ze geld overmaken aan de koper, hier checken of het rekeningnummer bij ons bekend is," zegt Harry Jongkind van het landelijk meldpunt internetoplichting van de politie. Zo moet voorkomen worden dat oplichters niet vaker hun slag slaan.

150 meldingen per dag

Gemiddeld komen er 150 meldingen van internetfraude per dag binnen. "De fraude op het internet is erg uiteenlopend, maar naar schatting heeft minstens 10 procent te maken met toegangskaarten voor concerten", zegt Jongkind.

Maar lang niet iedereen meldt de fraude. Zo'n 70 tot 80 procent van de gedupeerden doet aangifte. De politie vindt dat jammer en roept alle gedupeerden op om aangifte te doen. "Want hoe meer mensen aangifte doen, hoe beter wij ons werk kunnen doen."

Hoe voorkom je fraude?

- Koop tickets via erkende websites. Een gezamenlijk initiatief van honderden concertzalen en artiesten om kaartjesfraude tegen te gaan is Weet waar je koopt. Hier vind je lijsten van websites die als betrouwbaar worden bestempeld, en ook een lijst waar je beter niet kan kopen.

- Haastige spoed is zelden goed: als het te mooi lijkt om waar te zijn, is dat meestal ook zo. Mensen die op zoek zijn naar kaartjes en bereid zijn flink te betalen, lopen een grotere kans om slachtoffer te worden van oplichters. Om hen te waarschuwen stuurt Marktplaats mensen die aangeven op zoek te zijn naar een kaartje een e-mail.

- Probeer persoonlijk contact te leggen met de verkoper. Hoe reageert degene aan de andere kant (telefoonlijn, mail of anderszins) op opmerkingen en vragen van jou?

- Check alles van de verkopende partij: bankrekeningnummer, e-mailadres, telefoonnummer, adres, Facebook, etc.

- Betaal via erkende betaalservices zoals Paypal, iDeal of gewoon de bank. Betaal niet via Moneygram en WesternUnion.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl