NOS NieuwsAangepast

Overval Artsen zonder Grenzen CAR

In de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) is een team van Artsen zonder Grenzen overvallen. Voor zover bekend is er niemand ernstig gewond geraakt, maar de situatie was zo bedreigend dat de buitenlandse staf van de post wordt teruggetrokken. Artsen zonder Grenzen is de enige medische hulpverlener in deze stad: Ndele, in het noorden van het land.

Gisternacht klommen vier gewapende mannen over de muur rond het huis, waar de acht buitenlandse stafleden van Artsen zonder Grenzen in Ndele zijn ondergebracht. Een van hen kreeg klappen in het gezicht. De mannen schreeuwden dat ze geld wilden hebben en bedreigden de medewerkers met kalasjnikovs.

De medewerkers gaven het geld dat ze bij zich hadden, maar de overvallers vonden dat niet genoeg, zegt Karline Kleijer van Artsen zonder Grenzen. "Je kan je voorstellen hoe bedreigend dat is en hoe bang mensen geweest zijn."

1600 consulten

De stafleden zijn na de overval overgebracht naar de hoofdstad Bangui om op adem te komen. Met lokale autoriteiten wordt nu gekeken hoe het verder moet. Het personeel van Artsen zonder Grenzen geeft leiding aan het ziekenhuis in Ndele. Per week zijn dat 1600 consulten, eenderde van de patiënten zijn kinderen onder de vijf jaar.

Ondertussen wordt contact gezocht met leiders van de gewapende groepen in de buurt. Hen wordt gevraagd organisaties als Artsen zonder Grenzen met rust te laten. Kleijer zegt dat ze daar wel ontvankelijk voor zijn, omdat hun eigen mensen als ze gewond raken ook moeten worden behandeld. "Maar het probleem is dat de discipline binnen die groepen vaak niet zo sterk is."

In april verloor Artsen zonder Grenzen drie medewerkers in de CAR. Dat gebeurde bij een aanval op een ziekenhuis, eveneens in het noorden van het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl