NOS NieuwsAangepast

Palestijnen krijgen ook steun EU

Na de VS heeft ook de EU zijn steun uitgesproken voor de nieuwe Palestijnse eenheidsregering, die Fatah en Hamas gisteren presenteerde. De EU spreekt van een belangrijke stap in het proces van Palestijnse verzoening. Een positieve reactie uit de VS leidde eerder tot getergde reacties uit Israël.

De EU benadrukt dat de Palestijnse regering zich committeert aan het doel van een tweestatenoplossing, volgens de grenzen van 1967. Ook erkent de Palestijnse regering het bestaansrecht van Israël en respecteert ze gesloten verdragen, aldus de EU-verklaring.

Technocraten

De Amerikaanse minister Kerry van Buitenlandse Zaken heeft gebeld met premier Netanyahu en hem verteld dat de VS geen reden ziet om de Palestijnse regering te boycotten. Kerry wees erop dat de Palestijnse regering bestaat uit technocraten die geen banden hebben met Fatah of Hamas.

Israël wil niets te maken hebben met Hamas, dat sinds 2006 aan de macht is in de Gazastrook. De Israëlische regering had de internationale gemeenschap nog voor de bekendmaking van de Palestijnen opgeroepen de nieuwe regering niet te erkennen. De regering steunt op Hamas, een terreurorganisatie die vrede alleen maar verder weg zal brengen, aldus Netanyahu.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl