NOS NieuwsAangepast

Albert schoffeert Filip weer

Oud-koning Albert II en zijn vrouw Paola van België hebben een uitgebreid tweedelig interview gegeven dat volgende week maandag en dinsdag op tv wordt uitgezonden. De huidige koning Filip was niet op de hoogte van het vraaggesprek. Het paleis bevestigt dat het vanmiddag van journalisten van het vraaggesprek hoorde.

"Koning Filip is niet geconsulteerd noch geïnformeerd", zegt de woordvoerder van het koninklijk paleis.

Het is het tweede voorval tussen het oude koningspaar en het nieuwe. Toen prins Laurent onlangs in het ziekenhuis lag, schreef koningin Paola daarover een brief aan de media, zonder medeweten van Filip.

Serieuze primeur

Aanleiding voor het interview, dat tegelijk wordt uitgezonden op de Franstalige zender RTL en de Vlaamstalige zender VTM, is Alberts tachtigste verjaardag, aanstaande vrijdag.

Albert en Paola blikken volgens Belgische media uitgebreid terug op hun leven en op Alberts koningschap. RTL en VTM melden dat het gesprek, dat is opgenomen in kasteel Belvédère, "een serieuze primeur" bevat.

VTM Nieuws zendt vanavond al een klein gedeelte van het interview uit.

Slag in het gezicht

Volgens koningshuisdeskundige Feyten van de VRT is het zeer vreemd dat Filip niet op de hoogte is gesteld. Albert en Paola gaan hier volgens hem recht in tegen het hof en tegen hun zoon, "een slag in het gezicht".

Feyten spreekt ook van een zeer slechte timing om een uitsluitend Franstalig interview te geven, midden in de formatie, waarbij aan Vlaamse kant een nationalistische partij een grote overwinning heeft behaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl