Oplossing plastic soep nabij?
Een methode om alle plastic uit de oceaan te vissen, is technisch haalbaar en betaalbaar. Dat blijkt uit een rapport dat de 19-jarige student Boyan Slat van de TU Delft vandaag presenteert op een bijeenkomst in New York.
Het rapport is het resultaat van meer dan een jaar wetenschappelijk onderzoek, in de vakgebieden bouwkunde, oceanografie, ecologie, zeerecht, financiën en recycling. Meer dan 100 experts uit binnen- en buitenland hebben op vrijwillige basis meegewerkt aan het rapport.
Drijvende armen
De oplossing moet worden gezocht in het gebruikmaken van de stromingen in zee, denkt Slat. Zijn vinding bestaat uit 100 kilometer lange drijvende armen op zee, in de vorm van een grote V. Het plastic wordt naar het middelpunt gestuwd, waar het kan worden opgevangen. Schepen brengen het aan land, waar het kan worden gerecycled.
Er zijn zes grote stromingen in de oceanen. In al die stromingen zouden dergelijke installaties het plastic uit het water kunnen halen. Het systeem kost 317 miljoen euro.
Plastic soep
Doel van het onderzoek was een oplossing te vinden voor de grote hoeveelheid drijvend plastic in de oceanen. In de afgelopen decennia is naar schatting 500 miljoen kilo plastic in zee terechtgekomen. Dat heeft zich verspreid over een gebied zo groot als de oppervlakte van heel Europa.
Het plastic in zee valt in steeds kleinere deeltjes uiteen, waarna het door vissen wordt opgegeten en het in de voedselketen terecht komt. Omdat het zich over zo'n groot gebied heeft verspreid, wordt tot nu toe algemeen aangenomen dat het onmogelijk is om het plastic weer uit zee te vissen.
Meer plastic dan vissen
Maar Boyan Slat legt zich daar niet bij neer. Hij raakte geïntrigeerd door het probleem toen hij op vakantie was in Griekenland. "Ik was 16 jaar en ik was aan het duiken in Griekenland en ik besefte dat ik meer plastic zakken dan vissen tegenkwam", vertelt Slat.
Internationaal is er veel belangstelling voor zijn vinding. Zo mag hij later deze maand op een bijeenkomst met de Amerikaanse minister John Kerry zijn plan toelichten.
Toch wijzen critici erop dat het probleem beter bij de bron kan worden aangepakt. Voorkomen moet worden dat er meer plastic in zee terechtkomt, vinden zij. Daarnaast moeten er nieuwe verpakkingsmaterialen worden ontwikkeld die biologisch afbreekbaar zijn.
Preventie
Boyan Slat erkent dat meer gedaan moet worden aan preventie. "Het allerbelangrijkste is nu dat er geen plastic meer bij komt in de zee. We moeten er allemaal ons best voor doen, dat er geen plastic meer op straat komt, of in rivieren of op het strand. Maar daarna moeten we het gaan opruimen."