NOS NieuwsAangepast

Nederlanders mijden Thailand niet

Nederlandse toeristen laten hun vakantieplannen niet verstoren door de politieke onrust in Thailand. Reisorganisaties merken er naar eigen zeggen weinig van, blijkt uit een rondgang van de NOS.

De politieke onrust die Thailand al maandenlang in zijn greep houdt bereikte de de afgelopen weken een climax met een staatsgreep van het leger, een avondklok en honderden arrestaties, gevolgd door straatprotesten.

Aderlating

Volgens het Thaise ministerie van Sport en Toerisme zijn de gevolgen in de toeristensector groot: de stroom reizigers naar Thailand zou met 20 procent zijn ingezakt. Dat is een gevoelige aderlating voor Thailand, waar het toerisme direct en indirect voor bijna 17 procent bijdraagt aan het bruto binnenlands product.

Maar dat beeld wordt door geen enkele reisorganisatie in Nederland herkend. "Het aantal boekingen is dit jaar weliswaar lager dan vorig jaar, maar dat geldt voor alle bestemmingen", zegt Mirjam Desmee van de reiskoepel ANVR, die de daling wijt aan de gevolgen van de economische crisis.

Wel wat gewend

TUI biedt mensen die een reis naar Thailand hebben gepland de mogelijkheid om kosteloos om te boeken naar een andere bestemming, maar daar wordt maar mondjesmaat gebruik van gemaakt, zegt een woordvoerder. Thomas Cook, Djoser en 333TRAVEL bevestigen allemaal dat er geen sprake is van paniek.

De reden? Nederlanders zijn wel wat gewend, is een veelgehoorde verklaring. Annuleren betekent geld kwijt, is een andere. En verder beperkt de onrust zich vooral tot Bangkok, dus je moet daar niet blijven hangen, is het advies dat reisorganisaties geven. Ze geven toe dat het nu laagseizoen is in Thailand, maar verwachten dat het ook in de rest van het jaar zal meevallen.

Druk opvoeren

Directeur Herman van der Velde van Djoser betwijfelt zelfs of er wel echt 20 procent minder toeristen naar Thailand komen, zoals het Ministerie van Sport en Toerisme zegt. "Het zou mij niets verbazen als ze het erger maken dan het is. Op die manier voeren ze druk op het leger op om de situatie weer snel te normaliseren. Anders is de economische prijs te hoog."

Verder denken reisorganisaties dat een eventuele daling vooral wordt veroorzaakt door thuisblijvende toeristen uit de regio. Met name Chinezen, die Thailand de laatste jaren platlopen, blijven nu massaal thuis, zegt Arno van Uffelen van 333TRAVEL.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl