"Bertens kan een grote worden"

Kiki Bertens baarde de afgelopen dagen opzien in Parijs, waar ze de tweede week van het grandslamtoernooi bereikte. Ze toonde zich op Roland Garros aan het grote publiek en mocht als bonus haar kunsten vertonen op het Court Philippe Chatrier. De succesvolle eerste week kreeg geen passend vervolg en de kwartfinales werden net niet bereikt.

Ondanks de nederlaag tegen de Duitse Andrea Petkovic mocht Bertens vanuit verschillende hoeken rekenen op complimenten. Zo ook van Petkovic, die pas na drie zwaarbevochten sets (1-6, 6-2, 7-5) de overwinning kon vieren.

"Ik kende Bertens nog helemaal niet, maar heb haar op zondag de hele dag lopen stalken op YouTube", aldus Petkovic na afloop. "Toen was ik al erg onder de indruk. Ik heb haar wedstrijd tegen Ana Ivanovic op de Australian Open teruggezien en ik vond haar zeer goed spelen. Ik denk dat ze een grote kan worden op de WTA Tour, als ze fitter wordt en herstelt van haar blessures. Ze heeft geweldige slagen en een goede service in huis."

Gevonden

Bertens werd de afgelopen twee weken bijgestaan door onder anderen haar coach Martin van der Brugghen. Ook hij had genoten van het onderscheidende spel van zijn pupil. "Kiki heeft gevonden wie ze nu is: een aanvallende speelster", meent Van der Brugghen tegenover het AD. "Toch was ze van oorsprong iemand die alleen ballen terugsloeg. Nu zie je dat ze een identiteit krijgt: groot, sterk en aanvallend. Terwijl ze van nature niet van risico hield, Kiki is een controlfreak. Maar ze heeft die omschakeling in haar hoofd gemaakt. Heel knap."

De zegereeks van Bertens deed velen ongetwijfeld denken aan de triomftocht van Martin Verkerk, die in 2003 de finale van Roland Garros bereikte. "Ik ben erg onder de indruk van haar vechtersmentaliteit", aldus Verkerk. "Als ze fit blijft dan denk ik dat er nog een paar heel mooie resultaten zullen komen. Dit neemt ze allemaal mee als ervaring en ik hoop dat het voor haar naar meer smaakt. Ik zie in haar wel een topdertig-speelster."

Geen uitschieter

Waar Verkerk sinds zijn finaleplaats in Parijs vanwege blessures nimmer meer wist te imponeren op grandslam-niveau, denkt Marcella Mesker dat het bij Bertens niet om een eenmalige uitschieter gaat. "Ik denk best dat ze nog een keer zo'n resultaat kan boeken", aldus Mesker, namens de NOS aanwezig in Parijs.

"Ze is pas 22 en ze heeft een winnaarsmentaliteit. Ze heeft ook de power, dat moet je hebben in het hedendaagse vrouwentennis." Ook haar collega Kristie Boogert roemt de mentaliteit van Bertens. "Ze heeft altijd een ongelooflijke vechtlust gehad. Dat staat buiten kijf. Het niet opgeven is een ijzersterk wapen. Ze is groot, ze is sterk. En ik denk ook dat de service is verbeterd."

Beweeglijker

Toch is er volgens Mesker nog wel de nodige ruimte om het spel van Bertens naar een nog hoger plan te tillen. "Ze kan nog een hoop verbeteren. Zo kan ze nog beweeglijker worden en ook haar backhand kan nog iets beter. De servicebeweging is technisch gezien niet heel erg mooi. Maar Kiki heeft de vechtlust en de instelling. En als je die elke dag de baan mee op kan nemen, dan ben je gewoon een grote."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl