NOS NieuwsAangepast

UWV: volgend jaar weer banen

Na drie jaar van krimp komen er pas volgend jaar weer banen bij en groeit de werkgelegenheid weer. Dit jaar zal het aantal banen zelfs nog afnemen. Dat verwacht uitkeringsinstantie UWV.

De banengroei zal ook erg bescheiden zijn en veel minder groot dan tijdens de economische groei in de voorbije twee decennia. Nieuwe banen zitten in eerste instantie vooral bij het bedrijfsleven. Bij de overheid en in de zorg en welzijn neemt de werkgelegenheid juist verder af.

Banengroei

Enkele sectoren profiteren dit jaar al van de economische groei. De uitzendbranche bijvoorbeeld. Die loopt altijd voorop omdat werkgevers graag eerst tijdelijk personeel aannemen als het weer wat beter gaat.

Ook in de groothandel en in het vervoer komen er dit jaar al banen bij. Dat komt doordat de economische groei vooral uit de export komt. Later zal ook de werkgelegenheid in de bouw weer aantrekken, verwacht het UWV.

Niet overal is er straks meer werk te vinden. Tot en met 2015 zijn er vooral in de regio's Amsterdam, Flevoland en Zuidoost-Brabant meer banen.

Uitkeringen

Het UWV voorspelt dat er ook een einde komt aan de sterke groei van het aantal WW-uitkeringen. Aan het begin van de crisis in 2008 ontvingen 170.000 mensen een WW-uitkering, eind 2013 waren dat er 438.000.

Het aantal WW-uitkeringen zal dit jaar nog stijgen met 22.000. In 2015 is er een lichte daling met 3000, denkt de uitkeringsinstantie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl