NOS NieuwsAangepast

Surrealistisch stemmen in Syrië

De stembusgang in Syrië verloopt surrealistisch, zeggen internationale persbureaus. In de hoofdstad Damascus staan lange rijen zingende kiezers. Ze zingen teksten als "God, Syrië en Bashar!" Daarmee is duidelijk wie er gaat winnen: de zittende president Bashar al-Assad.

"Ik ga op hem stemmen omdat hij ons veiligheid geeft", zegt een vrouw. "Wij steunen president Assad tot het einde van ons leven", is het commentaar van een andere kiezer.

Op de tafel liggen stembiljetten met daarop de foto's van drie kandidaten. Maar er zal vandaag maar een hokje worden aangekruist: Assad. Sommige kiezers laten dat ook openlijk weten: ze komen met portretten van de president in het stembureau, of kruisen pal voor de televisiecamera's zijn naam aan.

Opstandelingen

De openlijke steunbetuigingen vinden echter alleen plaats in gebieden in Syrië waar de overheid stembureaus heeft ingericht. In veel delen van Syrië waar de opstandelingen de macht hebben, zijn geen stemlokalen. De helft van de bevolking kan dus niet stemmen.

Daarom noemt de Syrische oppositie in het buitenland de verkiezingen nep. Vanuit Turkije roept de Syrische oppositieleider de bevolking op vooral thuis te blijven. "Het wrede regime van Assad maakt zich op voor een reeks bomaanslagen. Wij hopen dat onze mensen niet ten prooi vallen aan de plannen van dit regime." Ook het Westen heeft de verkiezingen afgedaan als een schijnvertoning.

Kandidaten

Voor het eerst mogen er wel meerdere kandidaten mee mogen doen aan de presidentsverkiezingen. Uitdagers van de zittend president moeten wel de afgelopen tien jaar in Syrië hebben gewoond. Populaire opstandelingen die naar het buitenland zijn verbannen, zijn dus uitgesloten van deelname.

Als Assad wordt herkozen begint hij aan zijn derde termijn van zeven jaar. De vorige verkiezingen won hij met bijna 98 procent van de stemmen.

Tot nu toe zijn er geen gewelddadigheden gemeld. De aanloop naar de verkiezingen in Syrië is niet zonder slag of stoot gegaan. Vorige week vielen tientallen doden bij een aanslag op een verkiezingstent van Assad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl