NOS NieuwsAangepast

Rechtszaak beginnen kan nu online

Wie een rechtszaak wil beginnen bij de kantonrechter, kan dat vanaf vandaag online doen. De procedure verloopt dan digitaal. De mondelinge behandeling tijdens de zitting blijft bestaan, maakte de Rechtspraak bekend.

De eKantonrechter zal relatief eenvoudige zaken behandelen op het gebied van wonen, werken en winkelen. Zo kan bijvoorbeeld iemand wiens televisie binnen de garantietermijn kapot is gegaan en niet wordt geholpen, terecht bij de eKantonrechter.

Instemming

Partijen moeten samen instemmen om de eKantonrechter in te zetten. De rechter beoordeelt of het geschil geschikt is voor de digitale procedure.

"Deze snelle vorm van rechtspraak is alleen mogelijk voor zaken waarbij geen uitgebreid feitenonderzoek of getuigenverhoor nodig is", staat in een persbericht van Rechtspraak.

Consumentenbond

De Consumentenbond noemt de verlaging van de drempel naar de kantonrechter van groot belang. Eerder kregen verzekeraars en advocaten al de mogelijkheid digitaal een rechtszaak te voeren.

De invulformulieren voor het voorleggen van het geschil aan de eKantonrechter zijn ontwikkeld in samenwerking met het onderzoekspanel van de Consumentenbond. Ook het Verbond van Verzekeraars en rechtsbijstandsverzekeraars waren betrokken bij het eKantonrechter-project.

De eKantonrechter doet binnen acht weken uitspraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl