NOS NieuwsAangepast

Berging Baltic Ace begonnen

De Nederlandse bergcombinatie Boskalis/Mammoet is begonnen met de berging van het gezonken vrachtschip Baltic Ace. Duikers zijn daarvoor afgedaald naar het scheepswrak in de Noordzee. Dat heeft Rijkswaterstaat bekendgemaakt op een persconferentie.

Boskalis zegt dat eerst de 550.000 liter stookolie uit het schip gepompt moet worden. Pas een jaar later kan het schip in zes stukken worden gezaagd en omhoog worden gehesen. Ieder deel weegt ongeveer 2000 ton.

Een afvalbedrijf verwerkt vervolgens de wrakstukken en voert het afval af. Op 31 december 2015 moet het gezonken schip helemaal opgeruimd zijn.

Het is de eerste keer dat zo'n groot scheepswrak in Nederland wordt geborgen.

Doorvoer

Het wrak belemmert de doorvaart van schepen. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu neemt de verantwoordelijkheid van de berging op zich. "Alleen volledige berging kan voorkomen dat de olie vrijkomt", zegt het ministerie.

De berging kost ongeveer 67 miljoen euro. Dat wordt grotendeels betaald door de Nederlandse overheid.

Gezonken

Vrachtschip Baltic Ace was in december 2012 met 1400 auto's op weg naar Finland en voer onder de vlag van de Bahama's. Zo'n 65 kilometer voor de kust van Zuid-Holland raakte het schip in botsing met een containerschip. Sindsdien ligt het wrak op zo'n 35 meter diepte in zee.

Elf mensen overleefden de scheepsramp niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl