NOS NieuwsAangepast

Bart Chabot schrijft Dictee nu zelf

Dichter en schrijver Bart Chabot schrijft dit jaar het Groot Dictee der Nederlandse Taal, meldt mede-organisator de Volkskrant. Het dictee wordt in december voor de 25e keer gehouden.

Dat Chabot de auteur zou worden van deze jubileumeditie lag volgens de krant voor de hand: hij deed alle eerdere edities mee als BN'er en is vóór alles schrijver. Bovendien had hij aangekondigd dat hij dit jaar voor het laatst zou deelnemen. Hij wil zich meer gaan richten op het schrijven.

Rariteitenkabinet

Het Groot Dictee is volgens Chabot een rariteitenkabinet geworden, volgestopt met woorden waarvan mensen de betekenis niet weten. Hij gaat het anders aanpakken.

Vorig jaar was er veel kritiek op het dictee van Kees van Kooten, die woorden als anastrofes, zeugmata en anakoloeten gebruikte. Critici noemden het dictee toen "verwarrend" en "krankjorum".

"In mijn tekst zal geen woord onbegrijpelijk Nederlands staan", zegt Chabot in de krant. "Dan kunnen deelnemers en meeschrijvers thuis zich weer helemaal op de spelling storten." En op taalkundige fouten, want die horen er volgens Chabot bij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl