NOS NieuwsAangepast

Ook Apple gaat inzetten op zorg

Door NOS-techredacteur Rachid Finge

Na Samsung en Microsoft gaat nu ook Apple zich nadrukkelijk inzetten op het gebied van gezondheid en gezondheidszorg. Apple presenteerde zijn plannen op zijn conferentie voor app-ontwikkelaars.

Apple komt met een nieuwe app voor iPhone en iPad, genaamd Health. Daarin kan een gebruiker informatie over zijn gezondheid bijhouden. Dat gebeurt automatisch, bijvoorbeeld door middel van fitnessarmbandjes, slimme weegschalen en apps die de prestaties tijdens het sporten bijhouden. Tot nu toe wordt zulke informatie vaak opgeslagen in aparte apps.

Radboudumc

Door de informatie bij elkaar te brengen, krijgt de gebruiker beter inzicht in zijn gezondheid. Ook kan de informatie worden gedeeld met zorginstellingen. Apple presenteerde een aantal zorgpartners die daarmee de komende tijd aan de slag gaan. Een opvallende naam is het Reshape Center van het Radboudumc in Nijmegen. Het is de enige niet-Amerikaanse zorginstelling in de lijst.

"Informatie uit de Health-app komt straks in ons patiëntendossier", vertelt Lucien Engelen van het Radboudumc. "Je zou dus bijvoorbeeld thuis je bloeddruk kunnen meten en dan hoef je niet meer naar de kliniek te komen. Dat ontzorgt de patiënt, maar ook de zorgprofessional, die weer zorg aan anderen kan bieden."

Later kunnen artsen ook gealarmeerd worden als een patiënt zorgwekkende metingen doet. "Maar de eerste stap is de gegevens gewoon toevoegen aan het dossier, zodat de patiënt die samen met de arts kan bestuderen," zegt Engelen.

Concurrentie

Samsung en Microsoft zijn al langere tijd bezig op het gebied van gezondheidszorg. Nieuwere Samsung-apparaten beschikken over een hartslagmeter die is gekoppeld aan de app S Health. Ook die kan informatie van andere gezondheidsproducten en -diensten verzamelen.

Microsoft biedt een platform aan voor persoonlijke medische dossiers, genaamd HealthVault. Dat systeem is onder meer in gebruik in Zweden. De gegevens van alle negen miljoen inwoners worden erin opgeslagen. Ook in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië wordt HealthVault gebruikt.

Techbedrijven zien gezondheidszorg steeds meer als een markt die veroverd moet worden. Dat is niet alleen om te kunnen bijdragen aan het welzijn van hun klanten. Er is haast geen grotere afzetmarkt dan de zorg denkbaar. Iedereen heeft wel zorg nodig.

Slimme huizen

Later in de presentatie stond Apple stil bij een nieuw platform waarmee huizen slimmer gemaakt moeten worden. Met één commando op de iPhone moet het straks mogelijk worden om 's avonds deuren op slot te doen, de verwarming lager te zetten en het licht te dimmen. Daarvoor gaat Apple samenwerken met fabrikanten van huishoudelijke apparatuur, waaronder Philips. Er waren al geruchten dat Apple met zo'n platform zou komen.

Verder presenteerde Apple een vernieuwd uiterlijk voor het besturingssysteem voor Apple-computers, Mac OS X, dat meer uiterlijke gelijkenis krijgt met iOS, en een nieuwe programmeertaal voor ontwikkelaars.

De nieuwe software van Apple komt dit najaar op de markt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl