NOS NieuwsAangepast

Veiligheidsraad bijeen om Oekraïne

De VN-Veiligheidsraad komt vanavond in spoedzitting bijeen om de situatie in Oost-Oekraïne te bespreken. Dat is op verzoek van Rusland, dat een resolutie wil indienen. Daarin wordt onder meer geëist dat burgers die door de gevechten in gevaar verkeren een veilige aftocht krijgen.

De spoedzitting volgt op een dag van zware gevechten om het hoofdkwartier van de Oekraïense grenspolitie in Loegansk. Honderden pro-Russische separatisten openden vandaag de aanval op dat complex, dat door zo'n zeventig man wordt verdedigd.

Het is de grootste aanval van de rebellen tot nu toe, maar na een dag van gevechten houdt de grenspolitie nog altijd stand. De separatisten zeggen dat ze vijf man hebben verloren. Acht medestanders zouden gewond zijn geraakt. Van de kant van de grenspolitie is niets over slachtoffers bekend.

Flats

De separatisten namen het hoofdkwartier vanuit flats in de buurt onder vuur. De bewoners mochten niet weg. Dat maakte het voor het Oekraïense leger onmogelijk om met zware wapens terug te slaan, omdat de kans op burgerslachtoffers dan groot is.

De separatisten zeggen dat er bij een luchtaanval van de Oekraïense luchtmacht dicht bij de flats twee mensen zijn omgekomen. De Oekraïense strijdkrachten ontkennen dat er een luchtaanval is geweest; volgens hen is een projectiel van de separatisten verkeerd terechtgekomen.

Elders in Loegansk heeft een Oekraïens gevechtsvliegtuig twee controleposten van de separatisten vernietigd, erkent Kiev.

Signaal

NOS-correspondent David Jan Godfroid denkt dat de separatisten willen laten zien dat ze er nog zijn. Vorige week verloren ze tientallen mannen bij de mislukte bezetting van het vliegveld van Donetsk. Nu hebben ze getoond dat ze nog honderden mannen op de been kunnen brengen, zegt hij.

Het hoofdkwartier van de grenspolitie in Loegansk is een strategisch belangrijk doelwit. Vanuit Rusland worden hier voor de separatisten elke dag wapens en voertuigen over de grens gebracht. De grenspolitie probeert dat te verhinderen. "Als je de grenspolitie weet uit te schakelen, kun je in feite alles het land binnenbrengen wat je nodig hebt", zegt Godfroid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl