Politieke twijfel over Van Woerkom
In de Tweede Kamer zijn twijfels ontstaan over de benoeming van Guido van Woerkom tot Nationale ombudsman. GroenLinks wil dat er een schriftelijke stemming komt, en ook binnen de SP en de PvdA zijn er mensen die bezwaar hebben tegen Van Woerkom. Een van de redenen is een discriminerende uitspraak van enkele jaren geleden over Marokkanen.
Het is de bedoeling dat de Tweede Kamer zich vandaag buigt over zijn benoeming. Dat staat gepland als hamerstuk, maar GroenLinks-Kamerlid Voortman noemt de zaak zo belangrijk dat er een schriftelijke stemming moet komen.
Van Woerkom, nu nog directeur van de ANWB, zei vier jaar geleden dat hij zijn vrouw liever niet in een taxi zag, omdat er weleens een Marokkaan achter het stuur zou kunnen zitten. Hij excuseerde zich, maar afgelopen weekend rakelden Marokkaanse organisaties de uitspraak op.
Mobiliteit
Volgens Voortman is het niet alleen de Marokkanen-uitspraak die Van Woerkom mogelijk ongeschikt maakt als ombudsman. Ze zegt dat hij als ANWB-directeur zich ook geregeld achter het kabinetsbeleid schaarde, wat niet zou stroken met een onpartijdige functie als ombudsman.
Vanochtend overleggen de Tweede Kamerfracties over wat er nu moet gebeuren.
Lokale politici
Twintig gemeenteraadsleden en Statenleden hebben de Tweede Kamer een brief gestuurd waarin ze vragen om een andere kandidaat voor de post. "Van Woerkom heeft een schijn van partijdigheid gewekt waardoor zijn objectieve onpartijdigheid is geschaad", staat in de brief. De ondertekenaars komen uit het hele land en zijn onder meer van het CDA, PvdA en van enkele plaatselijke partijen.
Reactie Ombudsman
Waarnemend ombudsman Frank van Dooren spreekt in een reactie op de ophef van de laatste dagen de wens uit dat het vertrouwen in een nieuwe ombudsman breed wordt gedragen.
"Voor het gezag van het instituut van de Nationale ombudsman is het van het grootste belang dat iedereen in Nederland vertrouwen heeft dat de Ombudsman zonder vooringenomenheid zijn ambt uitoefent", schrijft Van Dooren in een schriftelijke verklaring aan Nieuwsuur. "Ik ga ervan uit dat de Tweede Kamer zich bewust is dat vertrouwen essentieel is voor het functioneren van de Nationale ombudsman."