NOS VoetbalAangepast

KNVB: bij bewijs WK terugnemen

Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB, zegt te zijn geschrokken van het nieuws dat Qatar het WK 2022 zou hebben verkregen door omkoping. "Het moet wel bewezen worden", benadrukt Van Oostveen. "De FIFA kan bij bewijs maar één ding doen en dat is het WK terugnemen."

De KNVB doet tot die tijd geen uitspraken over deze kwestie. "We zijn in afwachting van de FIFA, die heeft aangekondigd dat er een onderzoekscommissie onder leiding van Michael Garcia (Amerikaanse jurist, red) nog eens goed naar gaat kijken. Dat is denk ik ook nodig."

De Engelse krant The Sunday Timesschreef zondag op zijn website de bewijzen voor omkoping door Qatar in handen te hebben. Mohammed bin Hamman, op het moment van de verkiezing vice-president van de FIFA, zou een geheim fonds hebben opgezet van waaruit betalingen aan officials werden gedaan.

"Groot probleem"

Van Oostveen: "Als het waar is wat er gisteren in de krant stond, dan hebben we een groot probleem. Dit kun je niet onder het tapijt moffelen. Sterker nog: dit mag de FIFA niet onder het tapijt moffelen."

Toch kwam het nieuws niet als een totale verrassing, liet Van Oostveen weten. "Ik schrok wel, maar het komt eerlijk gezegd niet helemaal onverwacht. Dit is slecht voor het imago van het voetbal en slecht voor het imago van de FIFA, dat al niet zo goed was. Als dit er nog overheen komt, moet de FIFA zich afvragen hoe ze hiermee omgaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl