NOS NieuwsAangepast

Bekeerde Sudanese blijft in de cel

De Sudanese Meriam Ibrahim, die vorige week in de dodencel beviel van een dochtertje, komt voorlopig niet vrij. Volgens de islamitische regering is een ambtenaar van Buitenlandse Zaken verkeerd geciteerd of verkeerd begrepen.

Dit weekend zei de ambtenaar tegen de BBC dat Ibrahim binnen een paar dagen vrij zou komen, "'overeenkomstig de procedure van de rechter en het ministerie van Justitie".

In een verklaring meldt Sudan nu dat de man alleen heeft gezegd dat Ibrahims advocaten beroep hebben aangetekend. Alleen een hogere rechter zou vrijspraak of strafvermindering kunnen geven.

Ophef

De advocaten van Meriam Ibrahim hadden al meteen hun twijfels over de woorden van de ambtenaar. Ze vermoedden dat die heeft geprobeerd de internationale ophef in te dammen.

De hoogzwangere vrouw van 27 werd een paar weken geleden veroordeeld tot honderd zweepslagen voor overspel en tot de doodstraf omdat ze zich zou hebben bekeerd tot het christendom.

De rechter bepaalde dat de straffen pas over twee jaar moeten worden uitgevoerd om Ibrahim de kans te geven haar kind een tijdje op te voeden.

Minister Timmermans noemde de zaak weerzinwekkend en "een flagrante schending van het internationaal humanitair recht".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl