NOS NieuwsAangepast

Nederland van EU-strafbankje af

Nederland valt niet langer onder het verscherpt toezicht van Europa. Dat was de afgelopen vijf jaar het geval omdat de norm van een begrotingstekort van maximaal 3 procent niet werd gehaald.

Dit jaar is dat wel het geval. Volgens Brussel daalt het begrotingstekort tot 2,8 procent. Daarnaast is de economische groei groter dan tot nu toe werd aangenomen: 1,2 procent in plaats van 1 procent, zoals in februari nog werd geraamd.

"Op de goede weg"

De Europese Commissie spoort Nederland aan de hypotheekrenteaftrek sneller af te schaffen en de woningmarkt vergaand te hervormen. Dat blijkt uit een pakket aanbevelingen dat eurocommissaris Rehn in Brussel heeft gepresenteerd.

Minister Dijsselbloem van Financiën ziet de mededeling uit Brussel als een bevestiging dat het kabinet op de goede weg is. "De door de commissie verwachte 1,8 procent in 2015 mag natuurlijk geen einddoel zijn. Het is belangrijk dat we het tekort nog verder terugdringen."

Frankrijk

Rehn maakt zich zorgen over de situatie in de tweede economie van Europa: Frankrijk. De Franse regering heeft forse bezuinigingen aangekondigd, die het begrotingstekort ook daar onder de 3 procent moeten brengen.

Rehn wil nu daden zien. Dat betekent dat de sociaal-democratische regering moet bezuinigen op het pensioenstelsel, ambtenaren en het lokaal bestuur. Dat is des te pijnlijker nu de anti-EU-partij Front National de meeste stemmen haalde bij de Europese verkiezingen.

Italië

In Italië zijn de mogelijkheden voor het doorvoeren van hervormingen gunstig nu de Democratische Partij van premier Renzi een goed resultaat heeft gehaald bij de Europese verkiezingen.

In totaal staan er nu nog elf landen onder verscherpt toezicht. Dat waren er tot vandaag zeventien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl