NOS NieuwsAangepast

Test NL-alert lijkt geslaagd

De proef met NL-Alert lijkt grotendeels geslaagd. Veel mensen kregen rond het middaguur een controlebericht waarin stond dat de telefoon goed is ingesteld.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt dat de berichten goed zijn verzonden van de meldkamers naar de telefoonmasten. Ook die hebben het bericht grotendeels verzonden, zegt een woordvoerder. "Op basis van de eerste signalen zijn wij tevreden."

Het ministerie kan nog niet zeggen hoeveel mensen het bericht hebben gekregen. Die cijfers komen later.

Noodsituaties

NL-Alert kan worden gebruikt in noodsituaties. De overheid kan dan een bericht sturen naar alle telefoons in een bepaald gebied met meer informatie over wat er aan de hand is en wat mensen het beste kunnen doen.

Het is de derde keer dat de overheid een test uitvoert met NL-Alert. Bij de vorige test in november kregen sommige mensen geen bericht of ontvingen ze het veel later.

Ook vandaag waren er mensen die het controlebericht niet of later kregen, ook al hadden zij hun toestel ervoor ingesteld. Dat komt deels doordat sommige telefoonmaatschappijen NL-Alert nog niet ondersteunen via hun 4G-netwerk. In de toekomst gebeurt dat wel, zegt de overheid.

Luchtalarm

De test met NL-Alert viel vandaag samen met de maandelijkse controle van het luchtalarm. Elke eerste maandag van de maand loeien de sirenes bij wijze van test.

In delen van Zeeuws-Vlaanderen en in Reimerswaal is de sirene vanmiddag niet afgegaan. De veiligheidsregio zoekt uit wat er misgegaan is.

Vorige maand was het proefluchtalarm helemaal niet te horen. Vanwege Bevrijdingsdag sloegen de brandweerkorpsen een maand over.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl