NOS NieuwsAangepast

Samsung-mobieltje zonder Android

Door NOS-techredacteur Rachid Finge

Samsung heeft zijn eerste smartphone gepresenteerd met Tizen. Dat is een nieuw besturingssysteem, vergelijkbaar met Android, iOS en Windows Phone. Samsung is de grootste smartphonefabrikant ter wereld. Waarom dan investeren in een nieuw besturingssysteem?

Nieuw

Tizen is een samenwerking van een aantal grote spelers in de tech-industrie. Niet alleen Samsung, maar bijvoorbeeld ook Intel, Huawei en Panasonic hebben eraan meegewerkt. Ze zeggen dat Tizen snel opstart en goed is in multitasken. Samsung verwacht dat 15% van zijn smartphones straks Tizen gebruikt.

Tot nu toe gebruikt Samsung voor bijna al zijn smartphones Android, het besturingssysteem dat is gemaakt door Google. Die combinatie is succesvol: in een paar jaar werd Samsung de grootste smartphonemaker ter wereld en Android het meest gebruikte besturingssysteem. Toch ziet Samsung ook nadelen in Android.

Concurrentie

Samsung is lang niet de enige smartphonemaker die Android gebruikt. Ook bedrijven als HTC, LG, Huawei en Sony gebruiken het systeem. Dat maakt het lastiger voor Samsung om zich te onderscheiden van de concurrentie. Samsung kan zich bijvoorbeeld wel onderscheiden op uiterlijk, gewicht en type camera, maar niet op bediening. Die is grote lijnen hetzelfde als bij veel concurrenten. Ook de apps zijn hetzelfde.

Een ander nadeel is dat Google relatief veel macht en invloed heeft op het succes van Samsung. Google bepaalt hoe Android zich ontwikkelt en wat voor functionaliteit erin komt. Dat betekent dat Samsung best wat controle over zijn product uit handen geeft. Aartsrivaal Apple heeft daar geen last van: Apple maakt zelf het besturingssysteem voor zijn iPhones en iPads.

Apps

Een besturingssysteem is weinig waard zonder goede apps. Dat zal de grootste uitdaging worden voor Tizen. App-makers moeten ervan overtuigd zijn dat ze geld kunnen verdienen als ze apps voor Tizen maken. Het zal een verhaal van het kip of het ei worden: een besturingssysteem wint aan populariteit als er veel apps voor te krijgen zijn, maar app-makers willen pas aan de slag als een besturingssyteem populair is.

Gebruikers willen spelletjes spelen, chatten, sociale media gebruiken De grootste uitdaging voor Tizen is apps. Dat kan nog een probleem worden. Ontwikkelaars van apps moeten nu al meerdere versies van hun producten maken: één voor Apple-toestellen en één voor Android-toestellen. Sommigen brengen hun apps ook uit voor Windows Phone.

Meer Tizen

Samsung heeft meer plannen met Tizen. Het bedrijf heeft al twee horloges op de markt die Tizen gebruiken. Later moeten er ook televisies komen met het nieuwe besturingssysteem. Dat moet app-bouwers in staat stellen om apps te maken voor televisies.

De nieuwe Samsung-telefoon met Tizen, de Samsung Z, komt later dit jaar uit in Rusland. Het toestel komt daarna ook uit in andere landen, maar in welke is niet bekendgemaakt.

Veruit het grootste deel van Samsungs smartphones blijft Android gebruiken. Het ziet er niet naar uit dat dat op korte termijn verandert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl