Weer test met NL-Alert

Het waarschuwingssysteem bij noodsituaties NL-Alert wordt vandaag opnieuw getest. Om 12.00 uur stuurt de overheid een testbericht. Iedereen met een mobiele telefoon ontvangt dit bericht, als zijn toestel daarvoor geschikt is.

NL-Alert wordt sinds 2012 gebruikt in crisissituaties. Met dit systeem verstuurt de overheid een bericht naar alle mensen die zich binnen een straal van tien kilometer van een zendmast bevinden.

Sinds vorig jaar is het NL-Alert ongeveer dertig keer gebruikt. Dat gebeurde vooral bij grote branden waarbij omwonenden via het tekstbericht het advies kregen om ramen en deuren te sluiten. Maar ook bij het opgraven van een bom en bij naderend noodweer werd een NL-Alert verzonden.

Opstartproblemen

Bij de vorige test in november 2013 bleek dat veel mensen het NL-Alert niet ontvingen of later binnenkregen. Veel telefoons stonden niet ingesteld op het ontvangen van serviceberichten of konden dit soort berichten helemaal niet ontvangen. Het merendeel van de nieuwe telefoons zou nu wel in staat zijn om een NL-Alert te verwerken.

Bij de vorige test werden ongeveer 4 miljoen mensen met het controlebericht bereikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl