NOS NieuwsAangepast

Doden bij aanval grens Oekraïne

Bij een aanval op het hoofdkwartier van de grenspolitie bij de Oekraïense stad Loegansk zijn doden gevallen. Er wordt sinds vanmorgen vroeg onafgebroken gevochten.

Volgens een woordvoerder van de grenspolitie zijn vijf aanvallers gedood, en acht gewond geraakt. Aan de kant van de grenswachten zouden er acht gewonden zijn.

Zo'n honderd rebellen vielen vanochtend vroeg het hoofdkwartier bij de grens van Rusland en Oekraïne aan. In de uren daarna groeide de groep aanvallers tot enkele honderden rebellen.

Flatgebouw

Het hoofdkwartier wordt verdedigd door zo'n 70 grenswachten. De Oekraïense strijdkrachten zetten een gevechtsvliegtuig in om te voorkomen dat meer separatisten naar het strijdtoneel gaan.

De aanvallers zouden zich verschanst hebben in een flatgebouw in de buurt. Vanuit dat gebouw schieten scherpschutters op de grenspolitie. Bewoners zouden het gebouw niet uit mogen. Dat maakt het moeilijk voor het leger om terug te slaan, omdat de kans op burgerslachtoffers groot is.

Grootste aanval

Volgens correspondent David-Jan Godfroid is het grootste aanval van de rebellen tot nu toe. "Ze vallen de grenspolitie aan om de bevoorrading uit Rusland naar de separatisten veilig te stellen."

Als de separatisten de grensovergang in handen hebben, gaat die bevoorrading een stuk makkelijker. "Dan kun je veel meer en veel zwaardere voorraden de grens over krijgen."

Offensief

Vorige week gaf de nieuwe Oekraïense president Porosjenko het leger opdracht tot een offensief tegen de separatisten. "Dat wil nog niet helemaal vlotten. De enige klinkende overwinning was bij de verdediging van het vliegveld van Donetsk."

De rebellen zijn volgens Godfroid steeds beter getraind en bewapend. "De Oekraïense regering gaat het leger nu ook beter bewapenen. Of dat gaat helpen, moeten we afwachten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl