NOS NieuwsAangepast

Startersbeurs helpt jongeren

In Bakel wordt vandaag de duizendste startersbeurs uitgereikt. Dat is een nieuwe manier om jongeren zonder baan aan het werk te helpen. Gemeenten betalen het loon, en jongeren die anders niet aan de bak komen, kunnen op deze manier toch werkervaring opdoen. Bijna een kwart van de Nederlandse gemeenten werkt met de startersbeurs.

Een startersbeurs duurt maximaal zes maanden en kan een keer verlengd worden. Van de jongeren die er de afgelopen twee jaar een hebben gehad zijn er ondertussen 500 vast in dienst bij een bedrijf.

De startersbeurs is een initiatief van de Tilburgse hoogleraar Ton Wilthagen en de jongerenbonden van FNV en CNV. Het doel is simpel, zegt Isabeau Brinkman die bij de startersbeurs werkt. "We helpen mensen aan het werk."

Rockers

Een van de jongeren die op deze manier werken is Juliette Schuurmans. Ze maakt voor de Tilburgse Fontys Hogeschool een plan voor sociale media. "Nu zien we dat de rockers van de Rockacademie dat heel anders gebruiken dan de mensen die ballet of muziek doen. Dat is niet erg, maar we willen daar meer inhoud in krijgen en daar schrijf ik nu een plan voor."

Juliette is blij dat ze op de school, via de startersbeurs, kan werken. "Anders zou ik thuis zitten. Nu leer ik, werk ik en heb ik geen gat in m'n cv." En vooral die werkervaring is van belang, want bij al haar vruchteloze pogingen om te solliciteren merkte Juliette dat werkervaring voor werkgevers heel belangrijk is. " Zonder twee of drie jaar werkervaring kan je het tegenwoordig wel vergeten, dan gaat de baan naar iemand anders."

Handen

Voor Juliettes werkgever Annemarie Pijnappels van de Fontys Hogeschool is de startersbeurs ook een uitkomst. "Ik kan wel wat handen gebruiken, maar eigenlijk heb ik daar het geld niet voor. Juliette is een uitkomst voor mij. Handiger dan een stagiaire, want stagiaires krijgen altijd leeropdrachten mee. Iemand met een startersbeurs kun je gewoon aan het werk zetten."

Voor Annemarie Pijnappels smaakt het naar meer. "Ik ga hier zeker na zes maanden, als het contract is afgelopen, mee verder. Dan zet ik een advertentie voor iemand."

En dat is, zo zegt Isabeau Brinkman, het algemene beeld. Werkgevers zijn enthousiast en staan in de rij om nieuwe mensen te mogen aannemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl